Această caracteristică oferita de cPanel este foarte utilă pentru site-ul dvs. web. Putem folosi funcția de rezervă pentru transferul site-ului nostru web către un nou provider de web hosting. Dacă facem o modificare în fișierele sau baza de date a site-ului web, putem crea o copie de rezervă a site-ului. Așadar, dacă în viitor, se întâmplă ceva greșit cu site-ul web în timpul editării, putem oricând să restabilim așa cum era înainte. Dacă apare vreo problemă cu furnizorul de hosting (cum s-a întamplat anul acesta cu WebFactor ), veţi avea întotdeauna o copie a site-ului.

Funcţia de Backup din cPanel creează o copie arhivată a întregului site sau a unei părți a site-ului. Există două tipuri de Backup: Complet si Partial.

Backup complet

Backupurile complete creează o copie arhivată a întregului site web și a contului cPanel. Include toate fișierele pe care le dețineți sau la care aveți acces. De asemenea, include toate bazele de date, conturi de e-mail, liste de e-mail, subdomenii etc.

Backupurile complete nu pot fi restabilite prin interfața cPanel ci doar din WHM. Se utilizează numai când transferați site-ul web la un nou provider de web hosting. Trebuie să încărcați această copie de rezervă  în directorul “HOME” și rugați furnizorul de găzduire să o restaureze.

Pentru a descărca backup-ul complet al site-ului dvs. web, urmați urmatorii pași:

Pasul 1

– Accesează funcţia Backup

În partea de sus, veți găsi sectiunea Backup complet.

Pasul 2

– Daţi clic pe butonul albastru pe care este scris „Download a Full Website Backup”, unde veti fi redirectionaţi într-o pagină similară ca în imaginea de mai jos.

Pasul 3

– Selectați destinația Backupului, în caz că o să lăsați ca destinatie “HOME“, aceasta va crea o copie de rezervă în directorul “HOME“, de unde îl puteți descărca mai târziu. Introduceți adresa de e-mail, unde doriți să primiți o notificare, atunci când copia de rezervă completă a site-ului dvs. web este gata de descărcare.

Step 4

− Faceți clic pe Generate Backup și veți vedea un mesaj de succes al copiei de rezervă care este în curs de desfășurare.

Pentru a descărca Backup-ul complet, puteți reveni întotdeauna la această pagină după ce primiți notificarea prin e-mail și veți vedea un ecran similar cu cel prezentat mai jos

Backup partial

Backup-ul parțial este creat și poate fi descărcat instantaneu. Prin Backup parțial, puteți descărca separat directorul dvs. de bază, bazele de date, expeditorii de e-mail și filtrele de e-mail. Puteți restaura copiile de rezervă descărcate oricând, încărcându-le pe cPanel folosind aceeași interfață.

Pentru a utiliza această caracteristică, deschideți secțiunea Backup folosind aceeași metodă folosită mai sus la Pasul 1, derulați în jos și veți vedea o interfață similară prezentată aici, interfața va varia în funcție de domeniul și datele dvs.

Daţi clic pe butonul Home Directory pentru a descărca backup-ul directorului “HOME“. Pentru a restabili directorul “HOME“, puteți încărca același fișier în interfața din partea dreaptă pe care este scris Restaurarea unui backup pentru directorul de acasă.

Puteți face același lucru cu baze de date, expeditori de e-mail și filtre de e-mail.