Nu stiti de fel de gazduire web sa alegeti pentru website-ul dvs? O sa va explicam care sunt diferentele dintre cele servere PHP, si de ce este mai bine sa alegeti gazduire web ssd, bazata pe LiteSpeed si Cloudlinux. Gazduirea oferita de noi, se bazeaza pe aceste lucruri.

Apache

Apache este cel mai popular webserver si majoritatea ofertelor de shared hosting ieftin sunt pe Apache. Nu e cel mai popular pentru ca e cel mai bun, ci pentru ca e cel mai vechi, e gratuit (open-source) si se instaleaza default cu cPanel. Problema Apache apare la trafic mare, nefiind foarte scalabil, consuma din ce in ce mai multe resurse si poate ajunge sa blocheze tot serverul.

Asta e motivul pentru care atunci cand site-ul tau are succes primesti mesaj de la firma de hosting sa-ti spuna ca iti opresc site-ul si iti recomanda sa iei un VPS.

Problema e din constructia Apache, din felul cum gestioneaza conexiunile  (process-based).  Apache creeaza un nou proces/thread pentru fiecare conexiune. Iar fiecare proces consuma memorie si CPU deci cu cat sunt mai multe cu atat e afectata performanta.

O solutie ar fi un reverse proxy in fata Apache (Nginx sau Varnish) care sa serveasca elementele statice (imagini, css, js, html) si la Apache sa ajunga doar requesturile php. Se consuma astfel mai putine resurse si serverul poate sa sustina mai mult trafic.

Foarte putine firme de hosting fac asta pentru ca:

  1. creste nivelul de complexitate al setup-ului
  2. daca merge prea bine toata lumea ia cel mai mic pachet de hosting si nu mai face upgrade in veci

LiteSpeed

LiteSpeed este probabil cel mai bun webserver pentru hosting-ul shared. E cu 50% mai rapid decat Apache la procesarea scripturilor PHP si serveste cu pana la 600% mai rapid elementele statice. Consuma mai putine resurse decat Apache, poate sa sustina mai mult trafic, are protectie DDOS integrata si poate sa faca absolut tot ce face Apache dar mai bine.

Din punctul nostru de vedere, cea mai buna solutie pentru hosting-ul shared este un stack cu sistem de operare CloudLinux in loc de CentOS si webserver LiteSpeed in loc de Apache.

CloudLinux izoleaza complet clientii deci n-o sa ajunga niciun site sa consume prea multe resurse si sa blocheze serverul iar LiteSpeed ofera performanta mai buna si scalabilitate.

LiteSpeed, spre deosebire de Apache, nu e process-based ci event-driven adica serveste conexiunile cu mai putine procese, economisind resurse. E o metoda mai eficienta de a gestiona conexiunile si asta inseamna ca poate sustine trafic mai mare cu resurse mai putine.

Setup-ul asta are o singura problema, nu e gratuit ca CentOS + Apache. CloudLinux costa bani, LiteSpeed costa si el bani si rezulta un pret mare pentru pachetele de hosting.

Insa avantajele sunt clare: ai stabilitate, performanta si scalabilitate.

Astea sunt cele mai populare webservere folosite de firmele de hosting, daca vrei hosting shared ieftin solutia e o firma care are un setup standard cu CentOS + Apache, daca vrei stabilitate si performanta fara sa platesti multi bani pe un VPS atunci recomandarea e o firma care foloseste LiteSpeed + CloudLinux.